Ravitsemuspassi
 
 
 

2.9. Lautasmallin koostumus: Ravintoaineet lautasella

Ruoasta saatavia ravintoaineita tarvitaan elimistön tärkeisiin tehtäviin, kuten energian tuottamiseen ja elintoimintojen säätelyyn. Lautasmallin periaattein valmistettu ja koostettu ateria takaa, että ruoasta saadaan sopivassa suhteessa energiaa sekä muita välttämättömiä ravintoaineita.Ravitsemussuosituksia annetaan sekä ruoasta että ravintoaineista.
Ruokasuositukset koskevat ruoka-aineryhmiä (esimerkiksi maitovalmisteet, kasvikset, liha), joiden pohjalta on laadittu muun muassa lautasmalli ja ruokakolmio (ks. kuvat alla). Ravintoainesuosituksilla tarkoitetaan puolestaan energian, energiaravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden saantisuosituksia.

Ravitsemuksellisesti riittävä ruokavalio voidaan koostaa monista eri ruoka-aineista ja elintarvikkeista. Oli ruokavalio sitten vain kasvikunnan tuotteista koostuva vegaaninen, maidolla ja kananmunalla ryyditetty kasvisruokavalio tai kaikenlaisia ruoka-aineita sisältävä ns. sekaruokavalio, kaikki ne on mahdollista koostaa ravitsemussuositusten mukaisiksi.

Kuva. Lautasmalli sisältää ruoka-aineita kaikista ruoka-aineryhmistä. Siten myös
ravintoaineita saadaan monipuolisesti
(VRN)

Kuva. Ruokakolmio havainnollistaa lautasmallia selvemmin ruokavalion kokonaisuutta.
Kolmion alaosassa olevat ruoka-aineet muodostavat päivittäisen ruokavalion perustan.
Huipulla olevia käytetään harkiten
(VRN)

Monipuolisesta suomalaisesta ruoasta saadaan yleensä riittävästi kaikkia ravintoaineita. Usein toistuvilla arkisilla ruokavalinnoilla on suurin merkitys ruokavalion kokonaisuuteen. Yksittäisen elintarvikkeen kohtuukäyttö ei tavallisesti heikennä tai paranna ruokavalion ravitsemuksellista laatua: esimerkiksi juhlapäivinä syödyt herkut tai voissa paistetun pihvin syöminen silloin tällöin ei kaada ruokavaliota. Oikeat ruokavalinnat ovat sitä tärkeämpiä, mitä pienempiä ruokamääriä syödään.