6.2 Kasvisruokailu on ympäristö- ja terveysteko
Kasvisvoittoinen ruokavalio on terveydelle hyväksi, sillä se auttaa pitämään veren kolesterolin ja verenpaineen kohdallaan sekä ennustaa normaalipainossa pysymistä. Vihannesten, marjojen, hedelmien, juuresten ja kokojyvätuotteiden terveellisyys perustuu niiden sisältämiin kuituihin, vitamiineihin, kivennäisaineisiin ja muihin tärkeisiin ravintoaineisiin. Suomalaisten on suositeltavaa syödä kasvisruokia nykyistä enemmän.
Kevyen ja ekologisen kasvisruoan suosio on kasvussa. Monet kasvisruoan valitsevista ruokailijoista syövät vilja-kasvispainotteisesti, ja lihaa tai kalaa satunnaisesti.
Kasvisruokavaliot voidaan jakaa kolmeen eri päätyyppiin:
• Laktovegetaarinen ruokavalio, joka sisältää kasvikunnan tuotteiden ohella maitovalmisteita
• Lakto-ovo-vegetaarinen ruokavalio, joka sisältää kasvikunnan- ja maitotuotteiden lisäksi kananmunaa
• Vegaaniruokavalio, joka sisältää pelkästään kasvikunnan tuotteita.
Täysipainoisesti koostettu kasvisruokavalio on maukas ja monipuolinen. Kasvisruokavalioiden perustana ovat runsaasti kuitua sisältävät täysjyväviljavalmisteet, hyvälaatuista kasviproteiinia sisältävät palkokasvit (soija, tofu, pavut, linssit ja herneet), kasvikset, sienet, marjat ja hedelmät sekä pehmeitä rasvoja sisältävät pähkinät, mantelit, siemenet, kasviöljyt ja kasviöljypohjaiset rasvalevitteet. Soijaproteiini on lähes eläinkunnan proteiinin arvoista.
Kasvisruokavalioissa, kuten muissakin ruokavalioissa, tulee välttää liiallista kovan rasvan, suolan ja sokerin käyttöä. Kasvisruokia valmistettaessa kannattaa kiinnittää huomiota runsasrasvaisten maitovalmisteiden, kuten rasvaisten juustojen, kohtuullisiin käyttömääriin ja -tiheyksiin. Makua kasvisruokiin saadaan esimerkiksi mausteista, yrteistä, tomaattisäilykkeistä ja tuoreesta inkivääristä.
Mitä rajoitetumpi kasvisruokavalio on, sitä enemmän ammattitaitoa tarvitaan sen koostamisessa ravitsemuksellisesti täysipainoiseksi. Erityisesti riittävä proteiinin määrä on tärkeää. Lakto-ovo- ja laktovegetaariset ruokavaliot ovat monipuolisesti koostettuina ravintosisällöltään verrattavissa sekaruokavalioon. Vegaaniruokavalio on proteiinisisällöltään laadukas, kun aterioilla yhdistetään palkokasvit, täysjyvävilja sekä pähkinät tai siemenet.
Vinkkejä ravitsemuksellisesti täysipainoisen kasvisruoan valmistukseen ja koostamiseen |
---|
|