Ravitsemuspassi
 
 
 

4.3 Sydänmerkki-tuotteiden laatu on valmiiksi varmistettu

Ammattikeittiöissä tehtävissä elintarvikehankinnoissa ja -valinnoissa kannattaa painottaa Sydänmerkkiä. Sydänmerkillä merkityt tuotteet ovat tuoteryhmässään ravitsemuksellisesti laadukkaimpia vaihtoehtoja, minkä vuoksi niiden käyttö päivittäisessä ruoanvalmistuksessa parantaa ruokavaliota lähes huomaamatta.



Sydänliiton ja Diabetesliiton kehittämä tunnus, Sydänmerkki, on tehty helpottamaan hyvien elintarvikevalintojen tekemistä.
Tuotteessa oleva Sydänmerkki kertoo yksinkertaisesti ja nopeasti, että tuote on tuoteryhmässään parempi valinta rasvan laadun ja määrän sekä suola-, sokeri- ja kuitupitoisuuden suhteen.

Sydänmerkki-tuotteita on sekä kuluttajille että ammattikeittiöille. Sydänmerkki - Parempi valinta -tunnuksen käyttöoikeus on tällä hetkellä reilulla tuhannella tuotteella, jotka kuuluvat päivittäiseen ruokavalioon. Tunnuksen hakeminen on elintarvikeyrityksille vapaaehtoista.

Sydänmerkki voidaan myöntää seuraavien elintarvikeryhmien tuotteille:

  • Maito ja maitovalmisteet sekä niiden kaltaiset valmisteet
  • Ravintorasvat
  • Lihavalmisteet
  • Liha
  • Kala
  • Leipä ja viljavalmisteet
  • Valmisruoat, aterian eri osat ja puolivalmisteet
  • Mausteet ja maustekastikkeet
  • Kasvikset, marjat ja hedelmät.


Näiden tuoteryhmien tuotevalinnoilla on suuri merkitys ruokavalion suola- ja rasvapitoisuuteen sekä siihen, minkä laatuista rasvaa ruoasta saadaan.
Sydänmerkki-tuotteita käyttämällä koko ruokavalio saadaan helpommin vastaamaan suosituksia. Tuotteessa oleva Sydänmerkki ei kuitenkaan tarkoita, että tuotetta voidaan syödä kuinka paljon tahansa. Määrä tulee suhteuttaa kokonaisruokavalioon ja energiankulutukseen.

Sydänmerkki elintarvikehankinnoissa, miten?

Raaka-aineiden ja usein myös aterioiden hyvä ravitsemuslaatu varmistuu, jos tarjouspyynnössä elintarvikkeet määritellään Sydänmerkki-tuotteiden kriteereillä. Esimerkiksi ammattikeittiössä käytettävältä kypsältä lihalta voidaan edellyttää, että siinä on

  • Rasvaa enintään 9 g/100 g sekä
  • (tuotteessa mahdollisesti olevassa) marinadissa enintään 20 % rasvasta kovaa rasvaa sekä
  • Natriumia enintään 350 mg/ 100 g

 

 

 

Lisätiedonnälkään:

Sydänmerkki näkyy ammattikeittiöissä!
Sydänliiton Sydänmerkki – Ammattilaiset -osiosta löydät kattavasti lisätietoa Sydänmerkistä ruoan ammattilaisten näkökulmasta