Ravitsemuspassi
 
 
 

3.1.3 Valmisruoista laadukkaimmat vaihtoehdot

Valmisruokien käyttö on ammattikeittiöissä arkipäivää, koska monia tuotteita ei ole mahdollista valmistaa itse. Jo suunniteltaessa ruokalistaa on kuitenkin hyvä pohtia, onnistuuko keittiössä paremmin ja pidemmälle vietynä esimerkiksi lihamurekkeen valmistus kuin lihapullien pyörittäminen.

Valmisruokien valikoimat ovat kasvaneet viime vuosina. Monissa tuotteissa on kuitenkin edelleen paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, minkä vuoksi aterioiden ravintosisältöä on vaikeaa saada suositellulle tasolle valmisruokia tarjottaessa. Jo hankintavaiheessa on syytä tarkistaa, että tuotteessa on Sydänmerkki tai muutoin kohtuudella suolaa ja rasvaa. Sydänmerkittyjä valmisruokia on ammattikeittiöille pääsääntöisesti hyvin tarjolla. Jos laadukkaampia vaihtoehtoja ei ole saatavilla, rasvaisempia ja suolaisempia valmisruokia tarjotaan vain harvoin, 1–2 kertaa/kk. Valmisruokien ravitsemuksellista sisältöä on mahdollista parantaa tuoreilla kasviksilla, marjoilla ja hedelmillä.


Taulukko. Ravitsemuksellisesti laadukkaimpien,
kuten Sydänmerkki-valmisruokien, suola- ja rasvarajoja

Valmisruokatyyppi Rasvaa enintään % Suolaa enintään %
Valmisateriat
(esim. lasagne, kiusaukset, pitsa)
5 0,7
Keitot 5 0,7
Pääruokakastikkeet 4 0,9
Liha-, kala- ja kasvisruokavalmisteet
(esim. kääryleet, pyörykät)
10 0,9

 

 

 

Lisätiedonnälkään:

Sydänmerkki näkyy ammattikeittiöissä!
Tutustu lisää Sydänmerkki-tuotteisiin Sydänliiton sivuilla. Sieltä löydät myös kattavan listan suurkeittiöille suunnatuista Sydänmerkki-tuotteista, kuten valmisruoista.